MOR UNA VIDA, ES TRENCA UN AMOR


Per mitjà de la història d'amor de Maria i Sergi, aquesta novel·la esdevé un passeig sentimental per unaèpoca recent i autoritària, i per un país, el nostre, rural i apassionat. Ens retorna als records d'infància, l'enamorament primer, els condicionants i les repressions socials, la presència sensitiva del paisatge, el desig de fugir a un país llunyà, i la mort.

La lectura de Mor una vida, es trenca un amor ens fa comprendre, des de la proximitat i la senzillesa, com seria de diferent i limitada la nostra civilització si oblidàrem les històries de Tristany i Isolda, Tirant lo Blanc i Carmesina, Romeo i Julieta...

"Si l'obra va triomfar l'any 1981 i ha continuat vigent trenta anys després en el gust dels lectors i lectores joves i majors, això és, sobretot, perquè no és fàcil d'encasellar. És una novel·la que conta una història d'amor i de mort, però no és una 'novel·la rosa'. Conté referències al paisatge mediterrani del país, però no és una novel·la costumista. Aporta moltes dades socials de quaranta o cinquanta anys enrere, però no és una crònica estrictament realista. Explica una fugida de casa d'una parella de joves, però no és una obra d'aventures..."

(Pròleg de Lluís Messeguer a l'obra. 2004)


Torna al BLOC.

Comentaris